Normaali teksti

Suurin osa kirjoitelmien tekstistä koostuu normaaleista tekstikappaleista ("leipätekstistä" kuten painatus- ja ladontayhteyksissä sanotaan). Älä laita normaalitekstiin mitään sisennyksiä vaan säädä ensin koko asiakirjan reunukset haluamiksesi: Valitse: Tiedosto -> Sivun asetukset... Saat seuraavan lomakkeen, jossa näkyy tavanomaiset asetukset:

HUOM. Nyt suositellaan 2,5 cm marginaalit joka reunalle!

HUOM. Voit säästää paperia käyttämällä välitulostuksissa pienempiä reunuksia.

Käytä normaalitekstiin tekstinkäsittelyohjelman oletustyyliä, joka Wordissä on nimeltään Normaali (ks. tietohallinnon opetusvideo Wordin tekstityyleistä). Säädä tämän tyylin asetukset sopiviksi, niin jatkossa sinun tarvitsee vain tarkistaa, että normaalitekstin tyylinä on Normaali. Voit esim. lainauksia, lähdeluetteloa ja muita erinäköisiä tekstejä varten käyttää sitten eri tyylejä.

Muotoile Normaali-tyyli seuraavasti:

1. Avaa Tyylit ja muotoilut -ruutu alla olevassa kuvassa merkitystä painikkeesta:

2. Avaa muotoiluruudulla Normaali-tyylin alasvetovalikko ja klikkaamalla siitä kohtaa Muokkaa...:

3. Avautuvalla kuvan mukaisella lomakkeella asetat kaikki tärkeimmät ominaisuudet (kuvassa tavallisimmin käytetyt): kirjasin; tasaus vasemmalle tai molemmat reunat; riviväli 1,5; väli ennen ja jälkeen automaattinen (tyhjä rivi kappaleiden väliin)

Jos muutat asetuksia ja haluat myös tulevissa asiakirjoissasi olevan samat asetukset, niin ruksaa ruutu Lisää malliin. Tallenna asetukset näpäyttämällä painiketta OK.

Huom. Tekstikappaleita ei kannata erottaa toisistaan ensimmäisen rivin sisennystä käyttämällä, jos sitä ei erikseen ko. tekstiin ole vaadittu. Tyhjän tilan käyttämien kappaleiden välissä on helpompi toteuttaa ja selkeämpi. Ennen tämä tehtiin lisäämällä siihen tyhjä rivi tai tyhjä kappale (ylimääräinen Enter). Parempi menettely on olla käyttämättä tyhjiä kappaleita ja sen sijaan muotoilla kappaleet niin, että niiden ylä- ja alapuolelle tulee sopivasti tyhjää tilaa. Tämä tapahtuu hiirellä valittuna olevien kappaleiden osalta näin: Muotoile -> Kappale -> Välistys: Ennen = Auto; Jälkeen = Auto;

Jotta näkisit, onko kappaleiden välissä tyhjiä rivejä (ja sanojen välissä ylimääräisiä välilyöntejä), kannattaa laittaa kappale- yms. merkit näkyviin esim. alla olevasta painikkeesta:

Tekstinkäsittelyohjelman oikeinkirjoituksen ja kieliopintarkistusta kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos sellainen on kyseiselle kielellä käytettävissä!